Небезпечні поєднання продуктів, які можуть спричинити алергію
Якщо ви вже маєте якусь алергію, необхідно знати поєднання яких продуктів харчування здатні викликати нові види алергії. Лікар-алерголог клініки алергології та імунології Розповіла докладно про так звану перехресну алергію.
Перше, що спадає на думку – побутова алергія на кліщів домашнього пилу. Це класика звернень до алерголога не лише у літній сезон, а й протягом усього року. Людей, які мають подібний тип алергії в анамнезі, можуть чекати на неприємні сюрпризи під час відпочинку на морі, споживаючи велику кількість морепродуктів
Морепродукти мають перехресні реакції з кліщами домашнього пилу. Якщо ви вживали їх, а потім запили вином або пивом, то можете очікувати на алергійну реакцію. Оскільки такі напої багаті великою кількістю гістаміну і є гістаміналібераторами,
Алкоголь, крім того, може прискорювати алергічні реакції. Наприклад, у людей, які страждають від алергії на амброзію, вживання дині чи кавуна під чарку вермуту – майже гарантовано призведе до алергії.
Фахівець зазначає, що 70% людей, які страждають на алергію на пилок берези, матимуть негативну реакцію на горіхи, ківі, яблука та груші, моркву. А ті, хто має алергію на пилок полину, можуть відреагувати на селеру і пряні трави. Тому в період цвітіння цих рослин вона радить уникати згаданих продуктів у своєму раціоні.
При алергії на пилового кліща виникають проблеми з організмом при споживанні молюсків, равликів, устриць.
Незвичайним є латексно-фруктовий синдром. Його мають люди з алергією на латекс. Алергічні реакції виникнуть у разі споживання різних видів рослин, які мають у складі однакові білки. Натуральний латекс виготовляють із соку дерев-каучоконосів. Сік інших рослин має подібні молекули, саме тому виникає реакція. Таким людям слід уникати страв з ананасів, шпинату, картоплі та помідорів.
Лікар насамкінець назвала досить поширену алергію серед мешканців України.
Дуже поширена алергія на альтернарію – це гриб, високі концентрації суперечки якого спостерігаються з червня по жовтень. Алергію на альтернарію має кожен п'ятий українець, тому не можна вживати шпинат.