На Хмельниччині зростає захворюваність на кишкові захворювання: що потрібно знати
- Лікар – епідеміолог навела статистику захворюваності та розповіла, як вберегти себе.
На Хмельниччині з приходом тепла різко зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції, в тому числі на сальмонельоз.
Про це vsim.ua розповів лікар – епідеміолог Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, Лариса Мартиненко.
За її словами, ріст захворювання в області відмічається вже в I кварталі. Так, якщо порівняти з минулим роком – цьогоріч хворіють більше на 42,2 %. За три місяці 2024 року гострими кишковими інфекціями захворіло 117 осіб, в 2023 році за аналогічний період – 69 осіб.
При тому, як зазначає лікар, серед всіх захворілих – 40,88 % складають діти.
Також почали більше хворіти на сальмонельоз – 21 випадок, проти 7 – в 2023 році. Лариса Мартиненко каже, що захворюваність збільшилась через спалах, що виник в лютому 2024 року серед відвідувачів кафе “Bar – Sook Караоке”. Тоді люди з’їли салат “Цезар”, який мав в складі соус на сирих жовтках з порушенням термінів зберігання і правил приготування. Під час дослідження фахівці знайшли в ньому збудник сальмонела.
Лікар – епідеміолог розповіла, як передається, проявляється кишкова інфекція, і як від неї уберегтися.
Як передається?
Захворювання спричиняється:
- передачею інфекції від хворої людини до здорової
- зараженням через інфіковані продукти, це можуть бути продукти з закінченим терміном придатності, немиті овочі та фрукти, використання води з недозволених джерел
- недотриманням правил особистої гігієни, тобто грязні руки перед вживанням їжі
Цю інфекцію, стверджує епідеміолог, активно переносять мухи, адже на їх лапках може бути до 3000 мікробів.
Як проявляється?
В основному, за словами Лариси Мартиненко, захворювання дає про себе знати:
- високою температурою тіла
- зниженням апетиту
- нудотою, блювотою
- різким болем в животі
- послабленням стільця до 10-15 разів на добу, іноді з слизом та кров’ю.
Якщо довго не звертатись до лікаря, каже спеціаліст, наступає зневоднення організму, інтоксикація, це вже буде небезпечно для життя.
Як уберегтися?
Щоб уникнути хвороби, зауважує лікар, потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, не купувати молочні продукти, м’ясо на стихійних ринках, не вживати в сирому вигляді молоко, продукти, термін придатності яких закінчився. Варто ретельно мити овочі, фрукти, ягоди перед тим, як з’їсти.
“При появі симптомів захворювання своєчасно звертайтесь до лікаря, не займайтесь самолікуванням. Це може призвести до носійства інфекцій, що небезпечно для оточуючих, може призвести до виникнення спалахів“, наголосила Лариса Мартиненко.