Фахівці назвали найкорисніші крупи для здоров’я
Крупи є повноцінними лікарськими засобами нашого організму.
Гречана крупа
Гречка або, що звичніше, гречка – це крупа з розряду універсальних. Її можна приготувати як на сніданок – як ранкову кашу, так і на вечерю – як гарнір до гарячої страви. Гречка заслуговує на увагу не тільки завдяки своєму смаку, а й цілому набору вітамінів і корисних для організму елементів: кальцій, магній, фосфор, білки, жири та вуглеводи. Останніх, до речі, у складі зовсім мало, тому гречку сміливо можна віднести до дієтичних продуктів: ситно і не калорійно! Гречку можна і потрібно їсти абсолютно всім, особливо хворим на цукровий діабет – вона сприяє нормалізації рівня цукру і насичує організм.
Вівсяна крупа
Вівсяна каша – улюблений сніданок дівчат, які дотримуються дієти. Клітковина, як відомо, сприяє прискоренню обміну речовин та очищенню кишечника. Здоровий і чистий кишечник – основа підтримки свого тіла у чудовій формі. Але хто б міг подумати, що для чоловіків вона навіть корисніша! Вівсяна крупа знижує ризик серцево-судинних захворювань, а як відомо, чоловіки страждають на такі захворювання частіше, ніж жінки. Споживаючи близько 25 г клітковини на день, ви значно знижуєте ризик серцево-судинного захворювання. 25 г клітковини – це всього миска вівсяної каші з ранку. Вівсяна крупа є єдиним за своїми корисними властивостями аналогом гречки. Вівсянка містить волокно, яке здатне, в буквальному значенні, творити дива при цукровому діабеті. Вчені навіть провели експеримент: вони давали хворим на діабет по 100 г вівсянки на день, і вже через кілька тижнів стало помітно не тільки зниження рівня холестерину, але й відсутність потреби організму хворих на інсулін.
Рисова крупа
Популярність рису на нашій кухні цілком виправдана. Варити його легко та швидко, а що ще потрібно жінці, яка живе у ритмі великого міста? У рису є ще один відчутний плюс – багатоваріантність. Різні сорти рисової крупи призначені для різних цілей: «довгий» рис хороший для плову, гарніру до м'ясних чи рибних страв, для фаршу, а «короткі» майже круглі зерна рису ідеально підходять для приготування рідких каш та супів. Неочищений або «коричневий» рис хороший тим, що він містить усі види волокон та поживних речовин, які тільки присутні у зернових. Вживання рису сприяє зниженню кров'яного тиску.
Манна крупа
Манна каша вважається найбільш калорійною стравою, яку можна приготувати із зернових. Якщо у вас проблеми зі шлунком або регуляцією ваги (аж до дистрофії), то це – недорогі, корисні та прості у приготуванні ліки. Манну крупу одержують із центральної частини пшеничного зерна, а це означає, що в ній, як і в пшениці, багато протеїнів. Манна каша дуже смачна, але погано засвоюється дітьми. А дітям до року, згідно з останніми медичними дослідженнями у цій галузі, зовсім не рекомендується її подавати. Манна крупа не рекомендована і діабетикам, хворим на атеросклероз і страждає зайвою вагою. Найкорисніша манна крупа робиться з цільномолотої пшениці і на вигляд вона набагато темніша за звичайну.
Пшенична крупа
Зародки пшениці – криниця вітамінів і мінералів. У пшениці переважають вітаміни B та E, а також протеїн, незамінний при регулярних фізичних навантаженнях. Достатньо з'їсти лише одну столову ложку (25 ккал) пшеничних зародків, щоб задовольнити добову потребу організму в протеїні, а чверть чашки зародків містить 8 г протеїну.
Не плутайте пшеничну крупу з пшоною. Пшенична крупа виходить із пшениці, а пшоняна з проса (інший, менш калорійний вид зернових)
Пшеничні зародки здатні регулювати роботу шлунка та допомогти хворому серцю. Також із пшеничною крупою в організм надходить рослинний білок. Пшеничні зародки на смак нагадують горіхи, а висівки з пшениці посідають перше місце серед зернових за вмістом волокна (в одній чверті чашки висівок – 60 ккал). Пшеничні висівки – ідеальний продукт для підтримки стабільного та здорового травлення.
Перловая крупа
Перлова крупа не надто частий гість на наших столах, а дарма. Особливо це стосується тих, хто займається спортом. Найбільш важливий мінеральний компонент перлової крупи – це фосфор, за змістом якого вона майже вдвічі випереджає всі інші злаки. Фосфор не тільки є основною речовиною, необхідною для роботи мозку, але його і головним мікроелементом для спортсменів, оскільки саме він відповідає за швидкість та силу скорочень м'язової тканини. Перловка – крупа, яку отримують шляхом очищення зерен ячменю від висівок та їх подальшого шліфування та полірування. Свою назву перловка отримала від старослов'янського слова «перли», що означає «перли». Окрім традиційного розсольника, з перловки можна і потрібно робити гарнір до гарячих страв!