Руїнам замку на Хмельниччині шукають власника

Комплекс споруд замку в селі Чорнокозинці, що в Орининській сільській громаді Кам’янець-Подільського району, внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Зараз у громаді для пам’ятки шукають власника, аби розвивати місцевий туризм.

Перед руїнами замку встановлено інформаційний стенд, на якому можна не лише побачити, як він виглядав до руйнації, а й дізнатися його вік – 600 років, протягом яких замок неодноразово переходив з рук в руки.

Замок у Чорнокозинцях – частина комплексу споруд. У 1979 був взятий на державний облік як пам’ятка архітектури, але статус отримав лиш тепер, розповіла Суспільному заступниця начальника управління інформаційної діяльності та культури Хмельницької обласної військової адміністрації Валентна Лукашук.

Обов’язок зі збереження та утримання пам’ятки лягає на Орининську територіальну громаду, де розташовані руїни споруди. Поки у комплексу немає власника чи балансоутримувача, тому громада не може фінансувати ці об’єкти:

Перші заходи, які мають зробити органи місцевого самоврядування – розв’язати питання із власністю, тільки тоді можна буде укласти охоронний договір на цю пам’ятку, а також можна буде передати її в оренду, наприклад, приватним підприємцям, які можуть зробити якісь заходи на території.

Власника для комплексу споруд шукатимуть, щоб розвивати місцевий туризм, розповів голова Орининської територіальної громади Іван Романчук. Коштів для утримання пам’ятки на сьогодні в бюджеті громади не заплановано.

Щоб ми виходили з ініціативою та виділяли кошти на ці цілі, зараз, я думаю, що ні, бо ми на сьогодні живемо для фронту і живемо для того, аби утримати територіальну громаду, – додав сільський голова.

Однак, за словами Валентини Лукашук, якщо не зупинити подальшу руйнацію пам’ятки, вона просто зникне.

Детальніше – у сюжеті каналу Суспільне Хмельницький



Джерело: podillyanews.com