Як правильно пити каву, щоб отримати користь: поради дієтолога

Кава – це тонізуючий напій, у кількох ковтках якого містяться тисячі біологічно активних речовин. Серед цих речовин є кофеїн, завдяки якому кава дає відчуття бадьорості, енергії та гарного настрою. Однак не все так просто. Дієтолог розповіла правду про цей напій.

Як кава впливає на організм

Після того, як ми випили чашку кави, через 45 хв майже 90% кофеїну потрапляє в кров і це відчуття бадьорості та енергії триває ще 2,5-4,5 години, потім кофеїн виводиться з організму і на зміну йому приходить легка втома, особливо якщо вже післяобідній час.

Як пояснила дієтолог, це відбувається тому, що кофеїн діє на нейрони (клітини головного мозку) певним чином: він прикріплюється до рецепторів на їх поверхні, їх називають аденозиновими.

Кава все ж таки корисна, але це залежить від дози. Є дані, що ті, хто п'є помірно каву, живуть довше.

У чому користь кави

  • позитивно впливає на роботу печінки та імунну систему
  • зменшує ризик хвороб серця (знижує рівень прозапального білка інтерлейкіну-1-бета) та запалення взагалі, покращує стан та роботу судин
  • зменшує ризик діабету 2 типу, раку печінки, простати, деяких видів раку молочної залози.
  • може знижувати ризик нейродегенеративних захворювань, зокрема хвороби Альцгеймера (кофеїн блокує бета-амілоїдні бляшки та тау-білок, які утворюються при цій хворобі)
  • кава зменшує запалення за рахунок поліфенолів та оксикоричної кислоти з обсмаженої кави
  • тонізує та захищає мозок

Яка кава корисніша

Крім кофеїну та поліфенолів, у каві містяться дві речовини – кафестол і кахвеол, але переважно у фільтрованій, "заварній" каві, каві по-турецьки.

Ці речовини, особливо кафестол, діючи певні рецептори, порушують регуляцію синтезу холестерину. Якщо така "турецька" заварна кава пити часто, то це може суттєво порушити холестериновий обмін. У той же час кафестол знижує ризик діабету і має протиракові властивості. Тому іноді можна пити і "по-турецьки".

Як правильно пити каву

У каві, як і в чаї, містяться таніни, особливо в слабо обсмажену каву. Таніни гальмують засвоєння заліза, тому якщо є залізодефіцитна анемія, після страв, які містять залізо (м'ясо, риба), краще уникати кави або вибирати каву сильної обсмажування.

Дієтолог рекомендує:

Якщо любите каву, то пийте, але 2-3 рази на день і бажано у першій половині дня, у другій половині дня, якщо хочете підбадьоритися, можете випити склянку неміцного зеленого чаю. Якщо є можливість поспати, зробіть це до 15-ї години. Ви значно продовжите період активної роботи так, ніби вам додасться ще кілька ранкових годин. Не пийте каву на ніч

Джерело