Міфи, в які вірили багато поколінь: дієтолог розповіла правду про мед
Нутриціолог розвіяла найпоширеніші міфи про мед. Експерт розповіла, чи справді мед корисніший, ніж цукор і розповіла про властивості цього продукту.
Мед відомий людям упродовж тисяч років. Його додають у їжу, з нього роблять ліки, використовують у косметології. Наші пращури вважали, що мед відрізняється цілющими властивостями і є кориснішою альтернативою цукру. Дієтолог розвіяла головні міфи про цей продукт.
Експерт розповіла, що мед складається практично з фруктози та глюкози. Виходить, що 80% складу меду займає цукор, а решта на 20% – вода. Рідина ускладнює продукт і таким чином в одній чайній ложці меду більше цукру, ніж у чайній ложці чистого цукру. Саме з цієї причини мед не є дієтичним продуктом.
Багато людей вважають мед корисним лише тому, що цей продукт є натуральним. Однак лікар стверджує, що за складом мед не відрізняється від звичайного цукру. Експерт зазначає, що у натуральному меді дійсно містяться вітаміни, проте їх у продукті дуже мало.
Чи можна нагрівати мед
Існує міф, що при нагріванні мед стає небезпечним і перетворюється на отруту. Експерт розповіла, що при нагріванні меду понад 60 градусів у ньому розчиняється частина крохмалю.
Також при нагріванні утворюється гідроксиметил-фурфуролу – проміжний продукт, який виникає у процесі хімічного розкладання цукрів. Ця речовина небезпечна, однак у кількох ложках меду її дуже мало і вона ніяк не вплине на організм. Також ця речовина виникає при нагріванні цукру та нектару агави.