Лікар розповіла, як можна запобігти інсульту і на що не можна вплинути
Необхідно також зменшити кількість уживаної солі
Причина виникнення інсульту – Порушення кровообігу в головному мозку. Через нестачу харчування відбувається пошкодження частини мозку та закупорка судин. В результаті виникає крововилив та загибель мозкової тканини. Однак цього можна запобігти.
Як запобігти
Лікар назвала основні фактори ризику інсульту, на які можна вплинути:
- Малорухливий спосіб життя. Слід пам'ятати про мінімум 8-10 тисяч кроків щодня;
- Куріння цигарок;
- Надмірне вживання алкоголю – пам'ятайте про ступінь та якість продуктів, які ви вживаєте;
- Нездорове харчування. Необхідно змінити свої харчові звички, їсти більше білкової їжі, овочів та фруктів;
- Надмірна маса тіла;
- Підвищений рівень холестерину;
- Цукровий діабет;
- Захворювання серця – фібриляція передсердь, інфекційні ендокардити.
Також необхідно виключити з раціону каву, міцний чай, жирну та копчену їжу, більше пити чисту воду. Контролювати вагу, займатися фізичними навантаженнями.
Необхідно також зменшити кількість споживаної солі. Необхідно звести до мінімуму споживання перероблених продуктів: рибних та м'ясних консервів, кетчупів, ковбас та інших копчених продуктів.
На які фактори не може вплинути людина
Кардіолог каже, що до факторів ризику, на які людина не може вплинути, відносять вік, стать, спадковість, хвороби, які не можна вилікувати.
Лікар радить приходити на планові огляди та виконувати всі рекомендації медиків.
Бувають ситуації, коли швидку допомогу необхідно викликати негайно:
- Поява несподіваної слабкості, оніміння чи паралічу м'язів обличчя, руки чи ноги – з одного боку тіла;
- Незвичайне утруднення чи порушення промови;
- Різке погіршення зору одного чи обох очей;
- Несподіване порушення ходи, запаморочення, втрата рівноваги чи координації;
- Гострий головний біль без зрозумілих причин.