Коли варто обрізати часник, щоб довго зберігався

Досвідчені садівники, які знаються на вирощуванні часнику, радять не поспішати з обрізанням його після збирання, інформує Ukr.Media. Це допоможе зберегти його свіжим та якісним протягом тривалого часу. Ось кілька порад, які допоможуть вам у цьому:

Чому не варто поспішати з обрізанням?

Після збирання голівки часнику продовжують набирати вагу. Зубки ростуть, отримуючи харчування від листя, яке ще не повністю висохло.

Що кажуть фахівці:

  • Обрізання зеленого пера призводить до втрати живлення голівкою. Луски, що її покривають, не можуть довго просихати, адже зубки віддають вологу, яку могли б черпати з листя.
  • Необрізаний часник чудово зберігається, зберігаючи свою міцність та соковитість до весни та початку літа.

Обрізання:

  • Обрізати часник рекомендується лише у міру потреби, наприклад, для використання або продажу.
  • Не рекомендується обрізати протягом 2-3 тижнів після збирання.
  • Залишайте близько 10-15 см стебла при обрізанні. Занадто коротка обрізка призведе до втрати ваги,соковитості та пошкодження лусок.
  • Спочатку обріжте сухе “бадилля”, залишивши майже все стебло. Зберігайте часник насипом або в мішку.
  • Вже восени поступово обрізайте стебла до зручних розмірів.

Також читайте: Лише зашкодите: садівники назвали рослини, які не можна чіпати взимку

Просушування:

  • Після збирання просушіть часник на сонці протягом 2-3 годин.
  • Далі сушіть його подалі від прямих сонячних променів, під навісом, у провітрюваних приміщеннях.
  • Процес сушіння триває 10-14 днів, регулярно перевертаючи часник.

Обрізка коріння та стебла:

  • Після просушування та сортування часнику за фракціями, злегка обріжте коріння, залишивши близько 5-7 см.
  • Обріжте стебла практично “чисто”, залишивши 0,2-0,5 см.

Дотримуючись цих порад, ви зможете зберегти свій часник свіжим, ароматним та якісним протягом усього сезону.

Нагадаємо, ми вже писали, які культури варто посадити поряд з часником.

Джерело: life-ukr.uaportal.com