Коли варто обрізати часник, щоб довго зберігався
Досвідчені садівники, які знаються на вирощуванні часнику, радять не поспішати з обрізанням його після збирання, інформує Ukr.Media. Це допоможе зберегти його свіжим та якісним протягом тривалого часу. Ось кілька порад, які допоможуть вам у цьому:
Чому не варто поспішати з обрізанням?
Після збирання голівки часнику продовжують набирати вагу. Зубки ростуть, отримуючи харчування від листя, яке ще не повністю висохло.
Що кажуть фахівці:
- Обрізання зеленого пера призводить до втрати живлення голівкою. Луски, що її покривають, не можуть довго просихати, адже зубки віддають вологу, яку могли б черпати з листя.
- Необрізаний часник чудово зберігається, зберігаючи свою міцність та соковитість до весни та початку літа.
Обрізання:
- Обрізати часник рекомендується лише у міру потреби, наприклад, для використання або продажу.
- Не рекомендується обрізати протягом 2-3 тижнів після збирання.
- Залишайте близько 10-15 см стебла при обрізанні. Занадто коротка обрізка призведе до втрати ваги,соковитості та пошкодження лусок.
- Спочатку обріжте сухе “бадилля”, залишивши майже все стебло. Зберігайте часник насипом або в мішку.
- Вже восени поступово обрізайте стебла до зручних розмірів.
Також читайте: Лише зашкодите: садівники назвали рослини, які не можна чіпати взимку
Просушування:
- Після збирання просушіть часник на сонці протягом 2-3 годин.
- Далі сушіть його подалі від прямих сонячних променів, під навісом, у провітрюваних приміщеннях.
- Процес сушіння триває 10-14 днів, регулярно перевертаючи часник.
Обрізка коріння та стебла:
- Після просушування та сортування часнику за фракціями, злегка обріжте коріння, залишивши близько 5-7 см.
- Обріжте стебла практично “чисто”, залишивши 0,2-0,5 см.
Дотримуючись цих порад, ви зможете зберегти свій часник свіжим, ароматним та якісним протягом усього сезону.
Нагадаємо, ми вже писали, які культури варто посадити поряд з часником.
Джерело: life-ukr.uaportal.com