Індійський Дав із червоної сочевиці
Класика індійської вегетаріанської кухні – Дав із сочевиці. Dhal (дав) у індійців насправді це і є сочевиця. Смачна, ситна страва з ароматом куркуми та тонкими горіхово-цитрусовими нотками обсмаженої в топленій олії зіри… Чудовий сніданок для бадьорого дня.
складові
- 1/2 склянки червоної сочевиці,
- 1/2 склянки води,
- 1 помідор,
- 1 чайна ложка меленої куркуми,
- 1 чайна ложка насіння зіри,
- 1/2 чайної ложки меленого чилі,
- 2 столові ложки топленого масла,
- 1 гострий перчик,
- дрібка солі,
- щіпка цукру,
- чайна ложка лимонного соку,
- зелень кінзи.
Рецепт приготування дала
Класичне приготування індійського Дала відбувається у 2 етапи: це варіння сочевиці та надання їй традиційного смаку.
- У каструльку насипаємо сочевицю, наливаємо стільки ж води, подрібнюємо туди помідор і, помішуючи, доводимо до кипіння.
- Додаємо куркуму, і варимо під кришкою, іноді помішуючи, до готовності сочевиці – близько 20 хвилин.
- У цей час готуємо ароматну заправку. Розігріваємо в сковороді топлену олію, підсмажуємо трохи зерна зіри, щоб вони розкрили свій аромат.
- Додаємо свіжий гострий перець, нарізаний, теж злегка обсмажуємо.
- Додаємо мелений перчик, перемішуємо, прибираємо з вогню.
- Викладаємо заправку в готове пюре із сочевиці, солимо, додаємо цукор, лимонний сік, перемішуємо.
Дав готовий. Подаємо гарячим на подушці з вареного рису Басматі , посипавши свіжою зеленню кінзи. І не забудьте за індійськими традиціями подати до страви склянку води 🙂 Приємного апетиту!
PS: Рецепт настільки універсальний, що кожна господиня може змінити його на свій розсуд, додати в приготуванні страви цибулю або картопля, або цвітну капусту, взяти замість куркуми приправу каррі, замінити зіру кмином, додати вершки чи кокосове молоко… Незмінним залишається тільки одне, дав – це пюре із сочевиці зі спеціями, а інше – ваша фантазія.