Гарна альтернатива зранку: які 7 напоїв бадьорять не гірше, ніж кава

Кава зранку для багатьох людей стала ритуалом. Вона допомагає прогнати сонливість та наповнитися енергією. Однак, якщо гіркий присмак кави вам не подобається, або ж ви просто хочете спробувати щось нове, є багато інших напоїв, які допоможуть вам збадьоритися.

Це лише кілька з багатьох альтернатив каві, які допоможуть вам збадьоритися зранку. Експериментуйте та знайдіть те, що вам подобається, пише molbuk.ua.

Читайте також: Експерт відповів о котрій варто пити каву зранку

Ось 7 альтернатив каві, які ви можете спробувати:

1. Цикорій:

  • Корінь цикорію можна обсмажувати, подрібнювати та заварювати, як каву.
  • Напій має схожий смак, але не містить кофеїну.
  • Цикорій багатий на інулін, який сприяє травленню та підтримує здоров’я кишківника.
  • Важливо: вагітним та жінкам, які годують груддю, рекомендується уникати вживання цикорію.

2. Матча:

  • Це різновид зеленого чаю, який виготовляється з подрібненого листя чайного куща.
  • Матча має свіжий, трохи земляний смак.
  • Вміст кофеїну в ній може бути більшим або меншим, ніж у каві, залежно від способу приготування.
  • Матча містить багато антиоксидантів, які можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу.

3. Вода з лимонним соком:

  • Це чудовий спосіб розпочати день без кофеїну та калорій.
  • Лимонний сік багатий на вітамін С, який важливий для імунітету та здоров’я шкіри.
  • Він також необхідний для утворення колагену, який забезпечує еластичність шкіри, сухожиль та зв’язок.

4. Чай ройбуш:

  • Це напій без кофеїну з Південної Африки.
  • На відміну від кави та інших чаїв, ройбуш містить мало танінів, які можуть перешкоджати засвоєнню заліза.
  • Проте, ройбуш багатий на інші антиоксиданти.
  • Він має злегка солодкуватий, фруктовий аромат.

5. Масала:

  • Це чорний чай зі спеціями, який має міцний смак та помірну кількість кофеїну.
  • Дослідження показують, що чорний чай може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
  • Масала також має антиоксидантні властивості та може покращувати розумову активність.

6. Вода з яблучним оцтом:

  • Яблучний оцет може покращити чутливість до інсуліну та рівень цукру в крові.
  • Для приготування напою додайте 1-2 столові ложки сирого яблучного оцту до 1 склянки холодної води.
  • За бажанням можна додати мед або інший підсолоджувач.
  • Важливо: не пийте концентрований яблучний оцет, адже він містить багато оцтової кислоти.

7. Комбуча:

  • Це ферментований чай, який містить пробіотики, оцтову кислоту та антиоксиданти.
  • Комбуча може зміцнювати імунну систему, покращувати рівень холестерину та стабілізувати рівень глюкози в крові у людей з діабетом.
  • Важливо: людям з хронічними захворюваннями кишківника та травної системи слід уникати вживання комбучі.

Нагадаємо, ми вже писали, які 5 продуктів варто включити у свій раціон.