В який час доби приймати вітаміни, щоб вони краще засвоїлися: поради лікаря

Найкраще приймати залізо натще

Вітаміни по-різному засвоюються у час доби. Щоб отримувати від них максимум користі, слід знати, у який час їх краще приймати і з чим їх не можна поєднувати. Про те, в який час доби потрібно приймати вітаміни, щоб вони краще засвоїлися

Які вітаміни слід приймати вранці

Залізо – головний компонент гемоглобіну. Найкраще приймати залізо натще. Не можна поєднувати з чаєм чи кавою, оскільки таніни та кофеїн можуть впливати на всмоктування заліза. Кальцій також перешкоджає всмоктуванню заліза.

Вітамін C – зберігається в організмі лише кілька годин, тому його дозу краще розділити на весь день.

Вітаміни групи B – краще приймати під час сніданку, щоб збільшити та підтримувати енергію протягом усього дня.

Вітамін E – важливий для підтримки здоров'я серцево-судинної системи. Краще засвоюється при прийомі з жирами, наприклад, з йогуртом, молоком, горіхами або авокадо.

Які вітаміни добре засвоюються вранці та вдень

Цинк – можна приймати вдень під час їжі, оскільки натще може викликати нудоту. Поєднувати з кальцієм чи залізом – не дуже хороша ідея.

Йод не накопичується в організмі, тому його потрібно регулярно приймати. Дослідження показують, що він підвищує енергію, тож краще використовувати після обіду.

Які вітаміни потрібно приймати вдень та ввечері

Вітамін D – краще всмоктується із їжею у присутності харчових жирів. Деякі дослідження показали, що може вплинути на сон. Тому вітамін D слід приймати пізніше обіду.

Риб'ячий жир – містить важливі для організму омега-3 жирні кислоти, які необхідні для нормальної функції мозку, здоров'я серця та очей, росту та розвитку організму.

Організм сам не виробляє омега-3 жирних кислот, їх можна отримати тільки з їжі або харчових добавок. Краще риб'ячий жир приймати під час їжі, щоб він добре вбирався.

Які вітаміни засвоюються ввечері та вночі

Кальцій – найважливіший організму мінерал. Він використовується при проведенні нервових імпульсів та функціонуванні м'язів. Увечері кальцій засвоюється найкраще.

Магній – покращує сон, тому слід приймати найкраще ввечері перед нічним відпочинком.

Важливо, що вітаміни призначає лікар тільки після обстеження. Самостійно приймати їх не можна, оскільки можете нашкодити здоров'ю.