Виставка, присвячена давньому єврейському цвинтарю Сатанова, відкрилася у Хмельницькому

У Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва презентували виставку “Кам’яне мереживо давніх мацев”. Це серія світлин, на яких зображені мацеви – надгробки середини XVII початку XIX століть, авторства городоччанина, краєзнавця, дослідника, журналіста Дмитра Полюховича. Раніше виставка вже побувала у Дніпрі, Києві та Одесі.

Не один рік дослідники витратили, аби вивчити мацеви Поділля. Роботи провели на єврейських кладовищах Сатанова, Городка, у селах Кузьмин та Купин. На основі досліджень з’явилась експозиція “Кам’яне мереживо давніх мацев”.

Експозиція стала першим етапом проєкту «Могили предків». Започаткували його на Городоччині спільно із громадською організацією “Україна Інкогніта”. У рамках ініціативи дослідили старовинні могили українців, євреїв та поляків.

Ось тут на поділі, зокрема на Городоччині, утворилась така своя неповторна самобутня культура, яку потрібно вивчати зараз і досліджувати, тому що найкраще збереглися на Городоччині саме єврейські кладовища, далі польські – в трохи гіршому стані і в найгіршому – саме українські православні цвинтарі, більшість яких було знищено за радянських часів, – коментує начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради Олег Федоров.

Фото: Україна Інкогніта

Кожен символ мацеви має своє значення та розповідає про людину, якої уже немає серед живих. Матеріал використовували природний – пісковик або вапняк. Мацеви Поділля відрізняються тим, що на них можна зустріти українські орнаменти.

Фото: Україна Інкогніта

Оскільки в іудаїзмі заборонено на надмогильних пам’ятниках зображати людей, стародавні майстри вдавалися до такої езопової мови – мови символів. Дуже часто це якісь звірята. Лев, наприклад, символізує єврейський народ, – розповідає працівниця Хмельницького БФ “Хесед Бешт” Галина Скрипник”.

Фото: Україна Інкогніта

На виставці у центрі культури та мистецтва представлено 39 плакатів із зображенням мацев та коротким описом значення візерунків.

Фото: ХОХМ

Ми говоримо: де є пам’ять, там не треба слів. Це є люди, поховані на території Хмельницької області. У нас близько 58 таких захоронень, де є мацеви. Це витвори мистецтва, тому що кожна людина, яка жила тут, на Поділлі, щось означала, вона розбудовувала цей край і родичі робили такі різьблення по каменю, – зазначив директор Хмельницького БФ “Хесед Бешт” Ігор Ратушний.

Виставка у Хмельницькому триватиме до 1 жовтня. Вхід вільний.

Детальніше в сюжеті каналу Перший Подільський



Джерело: podillyanews.com