На Хмельниччині комунальне підприємство подало до суду на мешканців будинку

Мешканці багатоповерхівки не спростували, що отримують послуги теплопостачального підприємства. Відтак, місцевий суд законно стягнув з них заборгованість.

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін рішення місцевого суду про стягнення заборгованості з двох мешканців багатоквартирного будинку на користь Комунального підприємства по експлуатації теплового господарства «Тепловик» (м. Старокостянтинів).

Звертаючись до суду з позовом, комунальне підприємство пояснило, що надає послуги з теплопостачання у м. Старокостянтинові й двоє мешканців квартири у багатоповерхівці заборгували йому 5 264 гривні. Це борг з оплати послуг за опалення місць загального користування багатоквартирного будинку, внесків на заміну та обслуговування вузлів комерційного обліку теплової енергії, за функціонування внутрішньобудинкових систем опалення, з абонентської плати. Цю суму КП «Тепловик» просило стягнути на його користь солідарно з обох споживачів.

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області задовольнив позов комунальників.

Одна з відповідачок оскаржила рішення до апеляційного суду з проханням його скасувати й відмовити у позові за недоведеністю вимог. За її словами, її квартира відключена від мереж централізованого опалення, тому вона не є споживачкою послуг теплопостачального підприємства, яке до того ж не довело факт укладення між ними договору про надання послуг і не обґрунтувало розрахунок наданих послуг.

Колегія суддів ХАС звернула увагу, що у жовтні 2021 року КП «Тепловик» опублікувало на власному сайті та на сайті виконавчого комітету міської ради типовий договір про надання послуг з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води й відповідачі протягом 30 днів не подали заяв про обрання певної форми договірних відносин, тому правильним є висновок суду про укладення з ними публічного договору приєднання на надання послуг з постачання теплової енергії.

Законодавство України передбачає, що кожен власник-споживач зобов’язаний брати участь у загальному розподілі обсягу спожитої будинком теплової енергії, у тому числі витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі, а також на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення, зауважив апеляційний суд.

«Отже, нарахування теплопостачальною організацією споживачам, квартира яких відключена від системи централізованого опалення, внесків на обслуговування та заміну вузла комерційного обліку (востаннє нараховані у липні 2021 року), оплати за послуги з відшкодування витрат за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будинку (нараховані з грудня 2021 року, а з жовтня 2022 року — плата за опалення місць загального користування), плати за абонентське обслуговування (нарахована з листопада 2021 року) законодавчо обґрунтоване та носять обов’язковий характер», — констатувала колегія суддів.

Фото ілюстративне

Джерело: denzadnem.com.ua