Зонування простору: як ефективно використовувати площу кімнат

Правильне зонування визначає сприйняття інтер’єру. Якщо розподілити простір під окремі кімнати, він буде одночасно стильним та практичним. Зонування можливо реалізувати різними способами. Для цього підходить не лише фізичний розподіл приміщення, але й зонування за допомогою кольору, меблів або освітлення. Такі ідеї реалізовує професійна студія дизайну Soprano. Якщо перейти за посиланням https://soprano.in.ua/, зможете ознайомитися з портфоліо проєктів детальніше. 

Зонування простору: принципи та ідеї

AD_4nXfvhKzL1jYuW2AlU5chj3iTFrlqNPhy2WJ8XGqoiDDWXhku5OaB-M9fRLMKmAF55aZldqtMOyHr_CIu_B75Xl6_S-bde2Kp5dozwok_hrE4V3XroUh9jojF9M-3xZBpq5wnq3xEbiCncdrHVgL1Ae0EA6up?key=QAjihsDzQo4UbGufRXDsPw

Головний принцип зонування — відділити певний простір від загального, надати йому функціональності та окремої естетики. Це особливо помітно на прикладі робочого кабінету або вітальні. Щоб не змінювати планування приміщення, коли його дизайн завершено, краще віддати перевагу іншим способом зонування. Розглянемо їх детальніше:

  • Освітлення. Якщо направити світло в конкретне місце, це вже дозволить відділити його в загальному просторі. Для цього у квартирі студії можуть використовуватися світильники або торшери. 
  • Використання меблів. Великі шафи та комоди здатні за лічені хвилини створити з однієї кімнати дві. Якщо потрібно об’єднати кухню та вітальню, для цього підходить барна стійка. 
  • Декоративні елементи та перегородки. З їх допомогою можна відділити спальне місце від зони відпочинку або створити дитячу кімнату для двох дітей. 

Відіграє роль й тип кімнати, для якої створюється окрема зона в інтер’єрі. Наприклад, для вітальні підійде зонування по типу перегородки або зеленої зони. Якщо це робочий кабінет, то доведеться поєднати правильне використання меблів й освітлення. 

Інноваційні рішення для зонування

Просто перегородок або меблів для зонування простору вже недостатньо. Розвиток дизайну диктує інноваційні рішення. Ось кілька їх для прикладу: 

  • зелена стінка з в’юнких рослин;
  • ніші та подіуми для спальні або вітальні;
  • тканинні або затемнювальні штори;
  • фарбування стін в різні кольори;
  • мультифункціональні меблі.

Для зонування простору підходять також декоративні елементи та певні аксесуари. Наприклад, декоративну підлогу можна використати для спальні та вітальні, а плитку для ванної кімнати та кухні. Килими та текстильні речі допомагають відділити обідню зону від загального простору. Це можна сказати й про металеві декоративні елементи, які будуть стильно виглядати в передпокої та коридорі. 

Обираючи спосіб або ідеї для зонування кімнат, про їх призначення забувати не варто. При цьому загальний дизайн інтер’єру також відіграє роль. Наприклад, до кантрі вітальні точно не підійде скляна перегородка. Крім того, в спальні у скандинавському стилі металевий декор теж буде недоречним.

Як краще розподілити простір на окремі зони, знають дизайнери студії Soprano. Така задача була втілена на прикладі чималої кількості проєктів. Тому краще довірити цю задачу профі своєї справи та залишитися задоволеним результатом на 100%.