Сьогодні відбудеться перша служба українською мовою в дивовижному храмі села на Хмельниччині

Сьогодні, 31 липня, опівдні почнеться перша служба Української Церкви в дивовижному храмі села Сутківці Хмельницької області. Саме тут розташована унікальна оборонна церква, яку почали будувати у XV столітті.

Очолить молитву за Україну, її народ та захисників керуючий Хмельницькою Єпархією Православної Церкви України архієпископ Хмельницький і Шепетівський Павло (Юристий).

Історія автокефалії, це історія віруючих спільнот. Громада села Сутківці прийняла рішення про перехід до ПЦУ 5 років тому. Вона дійшла до Верховного суду і нещодавно змогла зайти в свій храм.

Анонсована подія без перебільшення має історичне значення — адже з XV століття, за більш як пів тисячолітню історію Сутківської церкви в цих стінах вперше прозвучить молитва рідною українською богослужбовою мовою.

Але історія Церкви це деколи і історія церковних споруд. Храм Покрови — церква-фортеця XV століття входить до списку пам’ятників архітектури національного значення, що перебувають під охороною держави.

Сьогодні відбудеться перша служба українською мовою в дивовижному храмі села на Хмельниччині

За своєю архітектурою і планувальною схемою Свято-Покровська церква більше не має аналогів в Україні.
Вона збудована, як храмова споруда і разом з тим має ряд елементів, які можна було використовувати, перечікуючи облогу.

Церкву-фортецю, якою незаконно користувався священник, повернуть державі

Споруда перебудована під церкву у 1476 року та є частиною національно культурної спадщини України релігійного призначення.

Ось що пишуть про неї туристи на неофіційній сторінці церкви:

«…Прекрасна в своїй лаконічності, в ідеальній заокругленості чотирьох умовних веж-абсид-конхів… Я ходила навколо декілька разів, поки не закрутилася голова від того, що я ніби йшла повз одну і ту саму стіну. І лиш двері-вхід давали відчуття якоїсь логічної завершеності. Панорама на всі чотири сторони горизонту відкривається чітко і далеко. Ось захисники умовного ХV ст. зі спеціально облаштованого другого ярусу церкви ведуть прицільні постріли по татарських зайдах. Адже село — на Кучманському шляху. Треба оборонятися, інакше — ясир або смерть. Саме бійниці (вікна) другого ярусу свідчать, що стріляли з них з лука, тобто по ворогах під самими стінами храму. А це в свою чергу свідчить про давність церкви, коли ще не застосовували вогнепальну зброю».

Сьогодні відбудеться перша служба українською мовою в дивовижному храмі села на Хмельниччині

Сутковецькі, Балабани, Грабянки — роди, які володіли Сутківцями впродовж ХV-ХІХ століть. Зупинимося на постаті Тадеуша Грабянки (1740–1804), «графа Сутковецького», як він себе титулував.

Він мріяв про «республіку Світла», куди б входили колишні землі Речі Посполитої і навіть колишньої Візантії. Саме тут випливає у його оточенні відомий містик і шахрай Джузеппе Бальзамо (граф Каліостро). Він навіть мешкав у подільських маєтках Грабянки в 1789–90 рр., писав конституцію для «імперії» «графа Сутковського» та презентував її у місцевому замку. Добре витягнувши гроші з багатого «лоха», Каліостро подався шукати наступного. А паном Тадеушем зацікавилася імперська влада і запроторила його в Петропавлівську фортецю Петербурга, звідки наш герой уже не вийшов. Замордували імперці.

«Україна не була провінцією Європи. Тут творились передові тогочасні ідеї, хай навіть містичні, тут бували всеєвропейські шахраї, тут писались і презентувались конституції, тут люди мислили глобально, поки не втручалась всепожираюча імперія суцільного зла», — інформує Україна Православна.

Джерело: denzadnem.com.ua