На Хмельниччині подрібнювачі змінюють підхід до догляду за висадженими лісами

У процесі природного відбору виживає найсильніший, а це часто не ті породи, які намагаються виростити лісівники. Без своєчасного проріджування та видалення непотрібних чагарників, ріст молодих культур пригнічується. Тому працівники лісових господарств, особливо літом, приділяють значний ресурс догляду за насадженнями.

«Підхід до лісового господарства змінює сучасна техніка. Філії ДП «Ліси України» на Хмельниччині, Тернопільщині та Буковині з кожним роком проводять все більше механізованих доглядів, відходячи від ручної праці. Одним із таких допоміжних агрегатів є подрібнювач (мульчер), який розчищає міжряддя між молодими деревцями максимально якісно, швидко та економно», — розповідає Подільський лісовий офіс.

У лісгоспах Подільського лісового офісу є 30 подрібнювачів різних моделей. Напоширеніша — Kanzas-170. Такі агрегати досить швидко та якісно звільняють міжряддя від деревної, чагарникової рослинності і бур’янів. А ще в 3–4 рази здешевлюють вартість виконаних робіт.

На Хмельниччині подрібнювачі змінюють підхід до догляду за висадженими лісами

Які плюси подрібнювача

Швидко обробляє великі площі і значно скорочує час, необхідний для догляду за висадженим лісом.

  • Подрібнення сухої рослинності зменшує кількість горючого матеріалу, що допомагає запобігти поширенню лісових пожеж.
  • Завдяки мульчеру легко розчищати лісові дороги. Це полегшує доступ до різних ділянок для моніторингу та догляду.

Мульчери є незамінними інструментами у сучасному лісівництві. Втім така механізована робота підходить лише для рівнинних умов. У горах та лісових масивах, де є багато схилів та нерівностей лісівникам доводиться проводити догляди вручну, найчастіше за допомогою мотокоси. Загалом з початку року у лісових господарствах провели догляди на площі у понад 5 тисяч га.

Джерело: denzadnem.com.ua