Паломники з двох областей взяли участь у святковій урочистості в санктуарії на Хмельниччині

Напередодні вихідних до санктуарію Летичівської Богородиці, що у селищі Летичів Хмельницького району, прийшли три піших паломництва: з Хмільника та Томашполя (Вінниччина) та з Кам’янця-Подільського. Також у санктуарії зустріли велопаломництво, екстремальне паломництво з Дунаївців та поодинокого паломника Тадеушу Сову.

Вже не вперше паломники, які йдуть у Летичів, долають додаткові (через воєнний стан) труднощі на шляху до святині. Зокрема, цього року вони не змогли йти повною колоною, а ділилися на невеликі групи. До того ж вже не перший рік урочистість відбувається в обмеженому форматі: літургія відправляється у храмі, а не на площі. Відповідно, долучитися до неї може менша кількість вірян.

Однак є речі, що не підвладні зовнішнім чинникам: біля воріт санктуарію паломників, як завжди, радо зустрічали віряни. Вони зібралися на вечірню службу, що передувала урочистій відпустовій месі, що традиційно відбувається у храмі 6 липня. Цього року очолив її Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас, якому співслужили єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський, єпископ-помічник Радослав Змітрович та священники.

Ікона Летичівської Богородиці – одна з найкращих копій римської ікони «Salus populi Romani». Папа Климентій VIII вручив ікону домініканцям, які прибули до Летичева 1606 року на запрошення Кам’янецького єпископа Павла Волуцького.  Існує багато переказів про чуда за посередництвом Летичівської Богородиці, ікона якої була привезена до міста понад 400 років тому. З того часу ікона кілька разів вивозилась з Летичева. І сьогодні у святині висить копія ікони. Оригінал зберігається у Любліні (Польща), куди ікону вивезли на тимчасове сховище ще у 1945 році. У 2013 році ікону в Летичеві коронували папськими коронами. 

Фото: CREDO



Джерело: podillyanews.com