Чому після їжі хилить у сон: експерт назвала причини

Їжа – це джерело енергії, тоді чому, отримавши порцію заряду, нам навпаки хочеться поспати? Експерт із харчування назвала три причини цього ефекту. 

Лікар пояснила, що після вживання їжі збільшується приплив крові до шлунка та кишечника. Відповідно приплив крові до мозку – зменшується і він починає отримувати менше кисню. Тож і хочеться спати.

З цим поясненням погоджуються і вчені, втім, є й кілька інших причин такого ефекту.

Ще одним фактором, який викликає сонливість, це те, що їжа викликає вироблення серотоніну – гормону задоволення. А цей гормон викликає відчуття спокою та бажання подрімати.

Також вироблення серотоніну викликає вуглеводна їжа, а білкова, у складі якої триптофан, допомагає синтезуватися серотоніну.

Основні продукти, що містять амінокислоту: яйця, сир, риба, шпинат, соя, м'ясо індички. Кількість цієї речовини в їжі може змінюватись в залежності від способу її обробки та приготування.

Вуглеводи допомагають організму засвоювати триптофан, тому їжа, багата на білки і вуглеводи, може збільшувати ймовірність виникнення бажання поспати після її прийому.

Їжа також викликає стрибок цукру в крові, який зменшує активність нейропептиду орексину, який контролює енергетичний баланс і відповідає за відчуття бадьорості. 

Джерело