Як зменшити бажання їсти солодке та випічку: корисні поради дієтолога

Бажання є солодке та випічки може бути пов'язане з різними порушеннями в організмі. Зловживання цими продуктами негативно впливають на вигляд людини, внутрішній стан та здоров'я загалом. Дієтолог розповіла чому виникає таке сильне бажання з'їсти булочку чи цукерки та як зменшити кількість споживання солодощів. 

Дієтолог розповіла, що поширеною проблемою підвищеної тяги до вуглеводів та солодкого – незбалансований раціон.

Абсолютно всі впевнені, що харчуються правильно, але практично ніхто з тих, хто має проблему переїдати солодким, не харчується адекватно, – сказала фахівець.

Щоб зменшити бажання їсти солодко-калорійне, потрібно включати в раціон продукти, які посилять почуття ситості та стабілізують рівень глюкози в крові.

Які продукти зменшують бажання до солодощів:

  1. Білок.  Він допомагає посилити почуття ситості та контролювати рівень глюкози в крові. До раціону необхідно включити: сир, яйця, рибу, субпродукти, м'ясо, птицю, бобові.
  2. Складні вуглеводи. Цілісні злаки та бобові – засвоюються повільніше і не призводять до різкого збільшення рівня глюкози в крові.
  3. Здорові жири . Допомагають посилити почуття ситості та контролювати рівень глюкози у крові. Споживайте більше жирної риби (оселедець, скумбрія, лосось), а також авокадо, горіхи та насіння, йогурт, оливкова олія, оливки, моцареллу, бринзу, тверді сири (порція помірна).
  4. Харчові волокна. Клітковина покращує травлення, посилює відчуття ситості, знижує рівень глюкози та холестерину в крові. Також харчові волокна уповільнюють процес всмоктування жирів та вуглеводів. Клітковина міститься в овочах, зелені, фруктах, ягодах та бобових.
  5. Вода.  Адекватний питний режим сприятиме контролю апетиту та знизить харчову тягу.
  6. Спеції та трави.  Хороший спосіб додати смак та аромат у ваші страви без зайвих калорій. Також не варто повністю відмовлятися від солі. Здорова їжа смачніша, якщо її помірно солити.
  7. Випічка з цільнозернового борошна. Це борошно набагато корисніше обробленого зерна в борошні вищого ґатунку. Також можна використовувати низькокалорійні підсолоджувачі стевію, еритритол тощо. Додавати до страв спеції: корицю, кардамон, мускатний горіх. Вони природно підсилюють смак їжі.

Корисні поради:

Лікарка розповіла, що замість того, щоб балувати солодощами, заохочуйте себе іншими насолодами. Часто потяг до солодкого виникає, коли нудно чи самотньо. Складіть свій список чим себе зайняти під час емоцій (нудьга, агресивність, радість) без допомоги їжі.

Також варто займатися фізичною активністю, вона надає настрою, відволікає від поганих думок, стимулює душу, тонізує тіло.

Крім того, одним із головних факторів переїдання та зловживання не корисною їжею є недостатня кількість сну. Втомлений організм потребує енергії, яку найпростіше роздобути у вигляді булочок та шоколаду.

Джерело