Індійський Дав із червоної сочевиці

Класика індійської вегетаріанської кухні – Дав із сочевиці. Dhal (дав) у індійців насправді це і є сочевиця. Смачна, ситна страва з ароматом куркуми та тонкими горіхово-цитрусовими нотками обсмаженої в топленій олії зіри… Чудовий сніданок для бадьорого дня.

складові

  • 1/2 склянки червоної сочевиці,
  • 1/2 склянки води,
  • 1 помідор,
  • 1 чайна ложка меленої куркуми,
  • 1 чайна ложка насіння зіри,
  • 1/2 чайної ложки меленого чилі,
  • 2 столові ложки топленого масла,
  • 1 гострий перчик,
  • дрібка солі,
  • щіпка цукру,
  • чайна ложка лимонного соку,
  • зелень кінзи.

Рецепт приготування дала

Класичне приготування індійського Дала відбувається у 2 етапи: це варіння сочевиці та надання їй традиційного смаку.

  1. У каструльку насипаємо сочевицю, наливаємо стільки ж води, подрібнюємо туди помідор і, помішуючи, доводимо до кипіння.
  2. Додаємо куркуму, і варимо під кришкою, іноді помішуючи, до готовності сочевиці – близько 20 хвилин.
  3. У цей час готуємо ароматну заправку. Розігріваємо в сковороді топлену олію, підсмажуємо трохи зерна зіри, щоб вони розкрили свій аромат.
  4. Додаємо свіжий гострий перець, нарізаний, теж злегка обсмажуємо.
  5. Додаємо мелений перчик, перемішуємо, прибираємо з вогню.
  6. Викладаємо заправку в готове пюре із сочевиці, солимо, додаємо цукор, лимонний сік, перемішуємо.

Дав готовий. Подаємо гарячим на подушці з  вареного рису Басматі , посипавши свіжою зеленню кінзи. І не забудьте за індійськими традиціями подати до страви склянку води 🙂 Приємного апетиту!

PS: Рецепт настільки універсальний, що кожна господиня може змінити його на свій розсуд, додати в приготуванні страви цибулю або картопля, або цвітну капусту, взяти замість куркуми приправу каррі, замінити зіру кмином, додати вершки чи кокосове молоко… Незмінним залишається тільки одне, дав – це пюре із сочевиці зі спеціями, а інше – ваша фантазія.

Джерело