ТЦК, ЦНАП або «Резерв +»: переваги та недоліки кожного методу з оновлення даних

  • Із 18 травня всі військовозобов’язані мають оновити свої дані. 

  • Зробити це можна через ТЦК, ЦНАП або ж додаток від Міноборони. 

  • Розповідаємо про кожен метод детально.

18 травня — дата, яка, напевне, звучала з уст чи не всіх українців. Саме в цей день почав діяти «мобілізаційний закон». Згідно із ним, всі військовозобов’язані віком від 18 до 60 років повинні оновити свої дані. Наразі це можна зробити трьома методами: безпосередньо у Терцентрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), у Центрах наданням адміністративних послуг (ЦНАП) або ж авторизувавшись у додатку «Резерв +». Розповідаємо, як зробити та які плюси й мінуси кожного з них.

«Резерв +»

Ввечері 17 травня 20224-го Міноборони анонсувало запуск застосунку для військовозобов’язаних – «Резерв +». Станом на 21 травня додатком скористалися мільйон користувачів, а успішно оновили дані – 700 тисяч. Щоб це зробити треба авторизуватися через BankId. Вказати свій поточний мобільний номер телефону, електронну пошту та адресу проживання. За словами народного депутата України, голови фракції політичної партії Слуга народу в червні у додатку з’являться QR-код, просканувавши які представники ТЦК та СП, а також поліція зможуть побачити інформацію про військовозобов’язаного. 

У додатку міститься наступна інформація, яку підтягує система із бази даних «Оберіг».  

Однак чимало українців зіштовхнулися із проблемами під час авторизації у «Резерв +»: не через кожну банківську систему можна увійти в застосунок, а також часто там зазначається не актуальна інформація. Трапляються і помилки. Про це пишуть користувачі у соціальних мережах. 

1 1 1 1

ЦНАП 

Актуалізувати дані можна і через Центр надання адміністративних послуг. У Хмельницькому таких два: за адресою вул. Соборна, 16 та вул. Грушевського, 86. Із собою військовозобов’язаним потрібно мати лише паспорт та ідентифікаційних код. Телефон – для верифікації. Охочі таким методом оновити інформацію про себе можуть записатися через сайт ЦНАПу або ж безпосередньо на місці взяти талончик. Однак робити це потрібно особисто. У ЦНАПі кажуть: послуга доволі популярна. Займає орієнтовно від 10 до 30 хвилин. Та все залежить від ситуації. 

– Послуга користується попитом. В перші дні здебільшого були військовозобов’язані, які заброньовані. Зараз вже усі йдуть, навіть жінки: лікарі, провізори. Вчора три жінки було, – повідомили в ЦНАПі. 

Після візиту до ЦНАПу громадянину видадуть довідку із печаткою та завірену підписом. Цей документ підтверджуватиме, що військовозобов’язаний оновив дані. Однак, поки що, жодних штрих-кодів на них немає. 

1 1 1

ТЦК та СП 

Для багатьох хмельничан саме особистий візит до ТЦК та СП є найкращим методом для оновлення даних – про це вони розповіли журналістці vsim.ua. Все тому, що після відвідування саме ТЦК у військо-обліковому документі з’явиться спеціальний штрих-код, який вказуватиме на актуалізацію особистої інформації. 

Та черги до терцентру комплектування – чималі. За словами людей, нині о 9 ранку тут очікувало пів сотні осіб. Кажуть: стояли аж до кінотеатру. А вже пообіді – орієнтовно 15 людей. Та це лише на дворі. Одним із тих, хто обрав саме такий метод став хмельничанин Руслан. Чоловік уже вдруге тут – через черги два дні витратив на військо-лікарську комісію. 

– Ну вот я вже пройшов ВЛК, мають подзвонити сказати коли прийти забрати воєнний білет. Я встановив додаток, так на всякий випадок. І швидко зареєструвався, – розповів Руслан.  

Містянин Олександр разом із колегами уже прийшов забирати свій військовий квиток. Чоловік працює на підприємстві, яке пов’язане із будівництвом. Він заброньований. Попередньо – на пів року. Однак ВЛК все одно пройшов. А ось документ не може забрати уже другий день. 

– Труднощі забрати військовий квиток, другий день ходимо після обіду результату ніякого. Минулого разу цілий день тут пробули, але за день пройшли (ВЛК, – прим.автора). Дуже багато людей. На військовому квитку має бути штрих-код. Вчора простояли з 2 до 5, але в 4 вийшли сказали, що вже приймати не будуть. Через ЦНАП не могли, бо від підприємства сказали прийти сюди, бо через ЦНАП ВЛК не пройдеш. А нам потрібно на бронь, – розповів Олександр. 

 

          Переглянути цей допис в Instagram                      

Допис, поширений Новини Хмельницького (@vsim_ka)

Усім військовозобов’язаним від 18 до 60 років потрібно оновити свої дані протягом двох місяців – до 16 липня 2024-го. Якщо цього не зробити таким людям загрожуватиме адміністративна відповідальність. А це – штраф: від 17 000 до 25 500 гривень.


Джерело