Лікар до 30: інтерв’ю із ревматологом Дар’єю Голованчук

  • У рамках проєкту «Лікар до 30» знайомимо вас із лікарем-ревматологом.
  • Дізнавайтеся лікарські історії в інтерв’ю.

29-річна Дар’я Голованчук працює лікарем-ревматологом у поліклініці №4, що на Молодіжній. І цього разу медик стала героїнею проєкту від vsim.ua «Лікар до 30». У його рамках знайомимо хмельничан із молодими лікарями міста. Посилання на такі матеріали – в кінці цього тексту.

Дар’я Голованчук має близько 18 пацієнтів щоденно. До кожного має свій підхід. Проте усім детально роз’яснює все, що стосується його проблеми, діагностики та лікування. Пацієнти це помічають. Тому час від часу висловлюють свою подяку у форматі подарунків, зроблених власноруч. Наприклад, одна з пацієнток зв’язала лікарці шкарпетки. Інша – підготувала великодню композицію із соломи.

Загалом, хто і що лікує в лікаря-ревматолога – дізнавайтеся в інтерв’ю із Дар’єю Голованчук. 

Звідки ви родом?

– Я зі Старокостянтинова. Але в Хмельницькому живу вже протягом 7 років. Дуже подобається це місто.

У якому віці стали замислюватися про медицину і що цьому сприяло?

– Насправді про медицину я стала замислюватися ще з дитинства. У мене хворіла бабуся і я часто навідувалася до неї в лікарню. Там бачила, як працюють лікарі. Як вони комунікують з пацієнтами. Певно, звідти в мене з’явилося бажання також поєднати життя з медициною. Пізніше, у школі, в нас був клас із природничим нахилом. Дуже в школі подобалася біологія, хімія, фізика. Я себе бачила в цьому напрямку. П’ятеро з мого класу, в тому числі і я, зараз працюють в медицині. 

Де ви здобували медичну освіту?

– Після навчання в школі я розглядала два варіанти для подальшого здобуття освіти. Перший – це Вінницький національний медичний університет імені Миколи Пирогова. Другий – Національний медичний університет імені Олександра Богомольця у Києві. В результаті – обрала другий варіант. Мені здавалося, що столиця – це місто більших можливостей і масштабів. Я вступила на бюджет. Дуже раділа, та ще не знала, що найскладніше ще попереду.

До якої лікарської спеціальності ви найбільше тяготіли під час навчання?

– В університеті я навчалася на Лікувальній справі. Потім був розподіл, за яким я спочатку була сімейним лікарем. Але я розуміла, що це така більш загальна спеціальність. Мені хотілося працювати у вужчій сфері. Тому спершу я дуже хотіла бути кардіологом. Ця спеціальність мене захопила ще під час навчання. Тоді, аби мати змогу працювати в цій сфері, я перейшла із сімейної медицини в терапію. Відпрацювавши терапевтом три роки, можна було перейти. Проте згодом життя внесло свої корективи.

Де ви проходили інтернатуру та який найяскравіший спогад з тих часів?

– Я хотіла проходити інтернатуру в Києві, але за розподілом повернулася на рідну Хмельниччину. Заочну частину проходила на базі Хмельницької обласної лікарні. Очну – в поліклініці на Молодіжній. Саме під час інтернатури я зустріла свою наставницю, яка мене познайомила з ревматологією. Зі спеціальністю, в яку я просто закохалася.

Як молодий лікар отримав місце роботи в Хмельницькому?

– Коли я проходила інтернатуру в поліклініці на Молодіжній, то мені запропонували вакантне місце. Це було на другому році моєї інтернатури. І я довго не думала, а відразу погодилася. Так, я вже з 2019 року працюю в цій поліклініці. Рік була терапевтом, а тоді ревматологом. Разом з інтернатурою досвід моєї роботи складає майже 8 років. Я є єдиним ревматологом в поліклініці. Працюю за графіком, як в першу, так і другу зміну.

Чим саме вас так захопила ревматологія?

– Мене дуже захопила ця спеціальність. Ревматологія – це королева наук. Від терапії чи кардіології вона значно відрізняється для мене. Це і про судини, і шкіру, і серце, і нервову систему. До того ж у нас дуже мало хороших спеціалістів-ревматологів. 

На чому конкретно знається лікар-травматолог?

– Ревматолог займається вивченням методів діагностики та лікування різних хвороб, перебіг яких супроводжується негативним впливом на суглоби та сполучні тканини. Сюди ж відносять аутоімунні захворювання. Саме лікар ревматолог працює з захворюваннями, які відносяться до ревматичних.

Назвіть найпопулярніші причини звернень пацієнтів.

– До мене приходять з дуже різними скаргами. Починаючи від висипу, закінчуючи температурою. Людина сама може не знати, що їй потрібен саме ревматолог. Пацієнти потрапляють до мене за направленнями від інших спеціалістів.

Якого віку найбільше ваших пацієнтів?

Якими якостями ви керуєтеся при спілкуванні з пацієнтами?

Чи є тенденція збільшень певних захворювань?

Загалом чи довго в ревматології триває шлях до діагнозу?

Що може сигналізувати про початок розвитку певної хвороби?

– Хвороба може початися з банального висипу, з незначного підвищення температури, з якихось змін в аналізі сечі, загальної втоми чи набряків.

Чого молодому фахівцеві бракує, працюючи в комунальному закладі?

Як пацієнти дякують за вашу роботу?

Чим ви займаєтеся у вільний від основної роботи час?

– Паралельно я працюю у приватній клініці. Також захоплююся кулінарією. Люблю готувати десерти. Торти випікати. Та основне захоплення мого життя – це медицина, звісно ж.

Читайте також інші історії лікарів до 30 – за посиланням.



Джерело