Фіктивні електронні направлення задля виплат від держави: деталі схеми у медцентрах Хмельниччини

  • Власниця медцентрів дає вказівки лікарям створювати фіктивні електронні направлення.
  • Все, задля отримання прибутку від держави, за програмами медичних гарантій.
  • Розповідаємо деталі.

У 2023-ому році правоохоронці виявили протиправну схему, яку організувала власниця медичних центрів. Все для того, щоб отримувати відшкодування з державного бюджету. 

Як йдеться в Єдиному державному реєстрі судових рішень, власниця медцентрів дає вказівки медиками виписувати фіктивні електронні направлення. А саме – від сімейних лікарів до вузькопрофільних спеціалістів. Своєю чергою лікарі вузьких спеціальностей фіктивно підтверджують факт прийому пацієнта та надання відповідних медичних послуг. Штучний показник створюють, аби отримувати більший прибуток від держави. Гроші надходять від НСЗУ, за програмою медичних гарантій.

Слідством встановлено, що найбільші надходження з державного бюджету для медцентру – за пакетом послуг паліативної медичної допомоги. Так, за кожного паліативного пацієнта клініка отримує 19 500 гривень. 

Правоохоронці з’ясували, що основними та найбільшими джерелами надходження коштів з державного бюджету є належні власниці медцентрів юридичні компанії. Вони мають укладені договори за програмами медичних гарантій від НСЗУ.

Власниці медичних центрів у вересні 2023-го повідомили про підозру у вчиненні злочину за частиною 3 статті 362 ККУ (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї). Наразі триває досудове розслідування у цій справі.

Нагадаємо – працівники Старокостянтинівської багатопрофільної лікарні скаржаться на неналежні умови праці. В першу чергу – зменшилася заробітна плата. По-друге, бракує працівників: кваліфіковані спеціалісти звільняються, а нові не приходять через низький рівень оплати праці. Детальніше про це дізнавайтеся в окремому матеріалі.