На Хмельниччині спостерігали рідкісне північне сяйво (ФОТО)

  • Небо в ніч з 10 на 11 травня набуло червоно-фіолетових відтінків.

  • В чому причина? 

У ніч з 10 на 11 травня жителі Хмельниччини могли спостерігати незвичне для нашої країни явище – полярне сяйво. Користувачі соцмереж почали ділитися знімками рожево-фіолетового неба.

За їхніми словами, вишнево-червоне небо було видно після опівночі, здебільшого у центральній частині області. 

Полярне, або північне, сяйво – це оптичне явище, під час якого відбувається світіння нічного неба. Воно виникає у верхніх шарах атмосфери під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів.

На думку вчених, явище сталося на тлі потужної магнітної бурі, яка накрила Землю 10 травня і триватиме до 12 травня включно.

«Викид корональної маси дістався Землі! Просто зараз над планетою жорстка геомагнітна буря. Однак це означає, що сьогодні можна буде спробувати побачити полярне сяйво над Україною (так, знову)», – повідомили на сторінці Universe Space Tech ввечері 10 травня.

Північне сяйво фіксують в Україні вже втретє за останній рік. Вперше характерне рожеве небо помітили 24 квітня 2023 року. Тоді сяйво можна було спостерігати у багатьох областях України, в тому числі на Хмельниччині. Другий такий випадок був у листопаді 2023 року.

Учені кажуть, що цього року побачити полярне сяйво в Україні можна буде частіше. Це пов’язано з тим, що Сонце досягне піку (так званого “сонячного максимуму”) свого приблизно 11-річного циклу, під час якого сонячна активність буде найбільшою. Очікується, що 2024 рік може стати найкращим для спостереження за північним сяйвом за останні 20 років.

Також вчора, 10 травня, синоптикиня Наталка Діденко писала, що геомагнітна буря може впивати на електромережу, а також на супутниковий і високочастотний радіозв’язок.

«Можливі проблеми із зв’язком, погіршення самопочуття. Цікавим чи незвичним атмосферним явищам також не дивуйтеся, якщо що», – зазначила вона.